Przepis na ciasto waniliowo czekoladowe 📖

Składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml mleka

Przygotowanie:
1. Masło należy roztopić i ostudzić.
2. W dużej misce, za pomocą miksera, utrzeć masło z cukrem na wyraźnie rozpulchnioną masę.
3. Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
4. Do miski wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, a następnie dodać ekstrakt waniliowy.
5. Całość dokładnie wymieszać, dodając stopniowo mleko, aby uzyskać gładkie ciasto.
6. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać mąką.
7. Ciasto gotowe wylać do formy i wyrównać wierzch.
8. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut.
9. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przed pokrojeniem.

Gotowe ciasto waniliowo czekoladowe można podawać np. posypane cukrem pudrem lub polane rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

Podobne przepisy

babeczki waniliowo czekoladowe
tort waniliowo czekoladowy
ciasto czekoladowe fit
jak ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe w 5 min