Przepis na ciasto waniliowo czekoladowe 📖
Składniki:- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml mleka
Przygotowanie:
1. Masło należy roztopić i ostudzić.
2. W dużej misce, za pomocą miksera, utrzeć masło z cukrem na wyraźnie rozpulchnioną masę.
3. Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
4. Do miski wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, a następnie dodać ekstrakt waniliowy.
5. Całość dokładnie wymieszać, dodając stopniowo mleko, aby uzyskać gładkie ciasto.
6. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać mąką.
7. Ciasto gotowe wylać do formy i wyrównać wierzch.
8. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut.
9. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przed pokrojeniem.
Gotowe ciasto waniliowo czekoladowe można podawać np. posypane cukrem pudrem lub polane rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!