Przepis na tort waniliowo czekoladowy 📖
Składniki:- 250 g masła
- 250 g cukru
- 4 jaja
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 ml mleka
- 200 g czekolady do pieczenia
- 200 ml śmietany 36%
Wykonanie:
1. W rondelku rozpuść masło, następnie połącz je z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym.
2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj stopniowo do miski z masłem i cukrem, równocześnie wlewając mleko.
3. Ciasto przełóż do formy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 45-50 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie sucha.
4. Po upieczeniu, ostudź tort na kratce.
5. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i przestudź.
6. Ubij śmietanę na sztywno.
7. Gdy ciasto jest już zupełnie zimne, przekrój je na trzy części.
8. Na pierwszą część ciasta wyłóż połowę ubitej śmietany, na drugą część połowę rozpuszczonej czekolady, a na trzecią część pozostałą śmietanę.
9. Złóż ciasto na siebie, zaczynając od kremu waniliowego, następnie czekolady i na końcu śmietany.
10. Wierzch tortu możesz ozdobić dodatkową rozpuszczoną czekoladą, posypką, owocami lub dowolnie wybranymi dekoracjami.
11. Gotowy tort waniliowo czekoladowy wstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem, aby kremy się ścięły. Smacznego!