Przepis na ciasto wielkanocne mazurek 📖

Składniki:
- 250g mąki
- 150g masła
- 100g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- nadzienie (np. powidła śliwkowe)
- bakalie, np. orzechy, migdały, rodzynki (wedle uznania)

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozgnieć je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj cukier puder, żółtka, śmietanę, rum i cukier waniliowy.
4. Zagnieć ciasto, aż składniki dokładnie się połączą.
5. Ciasto podziel na kilka części.
6. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj jedną część ciasta na placek o grubości około 0,5 cm.
7. Przełóż placka na natłuszczoną blachę.
8. Powtarzaj kroki 6-7 dla pozostałych części ciasta.
9. Na ciasto nałóż wybrane nadzienie, np. powidła śliwkowe, rozsmarowując je równomiernie.
10. Dodatkowo możesz posypać ciasto bakaliami, np. orzechami, migdałami i rodzynkami.
11. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku (180 stopni Celsjusza) przez około 20-25 minut, aż nabierze złotego koloru.
12. Po upieczeniu ostudź ciasto na blasze, a następnie pokrój na wypieczoną formę np. kwadratową lub prostokątną.
13. Gotowy mazurek możesz udekorować cukrem pudrem, jeżeli lubisz.

Smacznego!

Podobne przepisy

wielkanocne ciasto
dobre ciasto wielkanocne
szybkie ciasto wielkanocne
dobre ciasto na święta wielkanocne
mazurek ciasto