Przepis na ciasto wielkanocne mazurek 📖
Składniki:- 250g mąki
- 150g masła
- 100g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- nadzienie (np. powidła śliwkowe)
- bakalie, np. orzechy, migdały, rodzynki (wedle uznania)
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozgnieć je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj cukier puder, żółtka, śmietanę, rum i cukier waniliowy.
4. Zagnieć ciasto, aż składniki dokładnie się połączą.
5. Ciasto podziel na kilka części.
6. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj jedną część ciasta na placek o grubości około 0,5 cm.
7. Przełóż placka na natłuszczoną blachę.
8. Powtarzaj kroki 6-7 dla pozostałych części ciasta.
9. Na ciasto nałóż wybrane nadzienie, np. powidła śliwkowe, rozsmarowując je równomiernie.
10. Dodatkowo możesz posypać ciasto bakaliami, np. orzechami, migdałami i rodzynkami.
11. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku (180 stopni Celsjusza) przez około 20-25 minut, aż nabierze złotego koloru.
12. Po upieczeniu ostudź ciasto na blasze, a następnie pokrój na wypieczoną formę np. kwadratową lub prostokątną.
13. Gotowy mazurek możesz udekorować cukrem pudrem, jeżeli lubisz.
Smacznego!