Przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 opakowania galaretki o smaku owocowym

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek jajek i umieść je w osobnych miseczkach.
2. Do miski z białkami dodaj połowę cukru i ubij na sztywną pianę.
3. Do miski z żółtkami dodaj resztę cukru i ubij na gładką masę.
4. Następnie dodaj mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia do żółtek. Dokładnie wymieszaj składniki.
5. Stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek do miski z żółtkami. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą łyżki.
6. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i delikatnie wymieszaj.
7. Przełóż ciasto bezkawowe do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nałóż ciasto z kakao na wierzch.
8. Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i pozostaw do ostygnięcia.
10. W międzyczasie przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu, używając gorącej wody.
11. Gdy biszkopt już wystygnie, polej go równomiernie przygotowaną galaretką.
12. Wstaw ciasto do lodówki na około 2-3 godziny, aż galaretka się stężeje.
13. Po tym czasie ciasto biszkoptowe z galaretką będzie gotowe do podania. Można je pokroić na kawałki i serwować. Smacznego!

Podobne przepisy

pyszne ciasto biszkoptowe z galaretką
ciasto biszkoptowe
ciasto biszkoptowe na naleśniki
ciasto naleśnikowe biszkoptowe
dobre ciasto biszkoptowe