Przepis na ciasto z herbatnikami i budyniem 📖
Składniki:- 250g herbatników
- 500ml mleka
- 100g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 2 łyżki masła
- wanilia lub cukier waniliowy do smaku
Wykonanie:
1. W rondelku podgrzewamy mleko razem z cukrem i masłem, aż cukier się rozpuści.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy mąkę i dobrze mieszamy.
3. Gdy mleko jest już ciepłe, dodajemy do niego żółtkowo-mączną masę, cały czas mieszając.
4. Całość gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
5. Gotowy budyń studzimy.
Budowanie ciasta:
1. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy równą warstwą herbatników.
2. Na herbatniki wykładamy warstwę budyniu.
3. Na budyń układamy kolejną warstwę herbatników.
4. Powtarzamy warstwowanie budyniu i herbatników, aż skończą się składniki. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki.
5. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby herbatniki zmiękły i przepojone były budyniem.
Ciasto z herbatnikami i budyniem jest gotowe do podania! Można je udekorować bitą śmietaną, owocami lub lukrem, według własnego upodobania. Smacznego!