Przepis na ciasto z truskawkami galaretką bitą śmietaną 📖

Składniki:
- 250 g truskawek
- 200 g biszkoptów
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
1. Truskawki dokładnie umyj, osusz i pokrój na plasterki.
2. Biszkopty pokrusz lub rozdrobnij blenderem.
3. Przygotuj galaretkę truskawkową, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Przygotuj bitą śmietanę: w misce ubij śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem, aż uzyskasz gęstą konsystencję.
5. W naczyniu o odpowiedniej wielkości ułóż warstwę pokruszonych biszkoptów.
6. Na biszkoptach ułóż plasterki truskawek.
7. Całość zalej przygotowaną jeszcze płynną galaretką.
8. Wstaw naczynie do lodówki i pozostaw do stężenia galaretki, zgodnie z podanym czasem na opakowaniu.
9. Po stężeniu galaretki wyjmij naczynie z lodówki i na wierzch ciasta wyłóż równą warstwę bitej śmietany.
10. Dodatkowo możesz udekorować wierzch ciasta truskawkami lub świeżą miętą.
11. Całość wstaw ponownie do lodówki na około 2 godziny, aby biała warstwa śmietany dobrze schłodziła się.
12. Po tym czasie ciasto z truskawkami i bitą śmietaną jest gotowe do podania!

Podobne przepisy

ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
ciasto francuskie z truskawkami i bitą śmietaną
biszkopt z galaretką i bitą śmietaną
jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną
deser z galaretką i bitą śmietaną