Przepis na ciasto z truskawkami i bitą śmietaną 📖

Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g miękkiego masła
- 75 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło.
2. Rozdrabniamy je palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy cukier puder i żółtka.
3. Całość zagniatamy, dodając przy tym łyżkę zimnej wody.
4. Uformowaną ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut.
5. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na połówki.
6. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
7. Większą część rozwijamy na posypanej mąką powierzchni i wykładamy do formy, tworząc spód.
8. Na spód wyłożyć truskawki.
9. Pozostałą część ciasta połamujemy na mniejsze kawałki i rozkruszamy na truskawkach.
10. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
11. Podczas pieczenia bitą śmietanę ubijamy ze śmietankowym cukrem waniliowym na sztywno.
12. Wyjęte z piekarnika ciasto studzimy i wykładamy na nie ubitą śmietanę.
13. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami.
14. Gotowe ciasto z truskawkami i bitą śmietaną podajemy i serwujemy. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto francuskie z truskawkami i bitą śmietaną
ciasto z truskawkami galaretką bitą śmietaną
naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną
bezy z bitą śmietaną i truskawkami
ciasto marchewkowe z bitą śmietaną