Przepis na czekoladowy tort lodowy 📖

Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
- 100 g masła
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 500 ml śmietanki kremówki
- 50 g cukru pudru

Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy gorzką i mleczną czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej, mieszając aż do uzyskania gładkiej masy.
2. Oddzielamy białka od żółtek.
3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
4. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy żółtka i wanilię, mieszając, aż składniki się połączą.
5. Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy, aby nie zniszczyć piany.
6. Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wlewamy do niej masę czekoladową.
7. Tort wkładamy do zamrażarki na około 6 godzin lub do momentu, gdy całkowicie zastygnie.
8. W trakcie tego czasu ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
9. Wyjmujemy z zamrażarki nasz zastygły tort i wykładamy na niego ubitą śmietankę.
10. Całość dekorujemy według własnego pomysłu, np. startą czekoladą, posypką czekoladową lub świeżymi owocami.
11. Podajemy schłodzony tort, który można przechowywać w zamrażarce do momentu podania.

Smacznego!

Podobne przepisy

tort lodowy
bezowy tort lodowy
tort lodowy bezowy
tort lodowy z malinami
tort lodowy z bezami i malinami