Przepis na tort lodowy z malinami 📖
Przepis na tort lodowy z malinami:Składniki:
- 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 150 g herbatników
- 100 g masła
Wykonanie:
1. Maliny zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek. Odstaw.
2. Roztop masło i drobno pokrusz herbatniki. W misce wymieszaj je razem. Spód tortownicy (ø26 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozłóż masę z herbatników. Delikatnie dociskając, utwórz równą powierzchnię spodu. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
3. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno i odłóż na bok.
4. W innym naczyniu ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj zmiksowane maliny i dokładnie wymieszaj.
5. Ubij śmietanę na sztywno, a następnie dodaj ją do masy jajecznej z malinami. Delikatnie wymieszaj trzepaczką.
6. Dodaj ubite na sztywno białka do masy i delikatnie wmieszaj je za pomocą drewnianej łyżki. Powinna powstać jednolita masa.
7. Wyjmij formę z lodówki i wlej do niej przygotowaną masę. Wyrównaj powierzchnię i wstaw tortownicę do zamrażarki.
8. Pozwól torcie zamrozić się przez około 6 godzin.
9. Przed podaniem wyjmij tort z zamrażarki i odwróć go na paterę. Usuń papier, którym wyłożyłeś spód, i udekoruj wierzch tortu świeżymi malinami.
10. Tort podawaj od razu, aby zachować odpowiednią konsystencję lodów.
Smacznego!