Przepis na danie czulent 📖

Oto przepis na danie czulent:

Składniki:
- 500 g mięsa wołowego (np. gulaszowego)
- 200 g kiełbasy (np. kabanosy)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 200 g ciecierzycy (wcześniej namoczonej przez noc)
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka smoły
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- sól, pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki (do dekoracji)
- olej (do smażenia)

Instrukcje:
1. Mięso wołowe pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić na plastry.
2. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.
3. Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w plasterki.
4. Papryki oczyścić z nasion i pokroić w paski.
5. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki mięsa z każdej strony. Następnie wyjąć mięso z patelni.
6. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i czosnek, aż staną się złote. Dodać marchewkę i papryki, podsmażać przez kilka minut.
7. Wrzucić mięso, kiełbasę, ciecierzycę, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, smołę, słodką i ostrą paprykę, kumin, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać.
8. Całość przelać do garnka i gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso stanie się miękkie, a smaki się połączą.
9. Podawać czulent posypany świeżą posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

danie fit
danie gotowane
danie urodzinowe
danie jarskie
tanie danie