Przepis na deser fondant 📖
Oto prosty przepis na deser fondant:Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 4 jajka
- 200g cukru
- 100g mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dodatkowo: cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając regularnie, aż składniki dobrze się połączą. Pozostaw do ostygnięcia.
2. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem na gładką masę.
3. Powoli dodawaj ostudzoną czekoladę i masło do masy jajecznej, dokładnie mieszając.
4. Następnie dodaj mąkę i ekstrakt waniliowy, ponownie mieszając, aż składniki się połączą.
5. Przedzelaj ciasto do foremek na fondant (możesz użyć foremek do muffinek lub ceramiki) o średnicy około 8 cm i wysokości 5 cm, wcześniej posmarowanych masłem i posypanych mąką.
6. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10-12 minut, aż brzegi deseru będą ścięte, ale środek pozostanie płynny.
7. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut, aby lekko ostygł.
8. Delikatnie wyjmij desery z foremek i podawaj na talerzach, posypane cukrem pudrem.
9. Możesz podać fondanty samodzielnie lub z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!