Przepis na deser fondant 📖

Oto prosty przepis na deser fondant:

Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 4 jajka
- 200g cukru
- 100g mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dodatkowo: cukier puder do posypania

Instrukcje:

1. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając regularnie, aż składniki dobrze się połączą. Pozostaw do ostygnięcia.

2. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem na gładką masę.

3. Powoli dodawaj ostudzoną czekoladę i masło do masy jajecznej, dokładnie mieszając.

4. Następnie dodaj mąkę i ekstrakt waniliowy, ponownie mieszając, aż składniki się połączą.

5. Przedzelaj ciasto do foremek na fondant (możesz użyć foremek do muffinek lub ceramiki) o średnicy około 8 cm i wysokości 5 cm, wcześniej posmarowanych masłem i posypanych mąką.

6. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10-12 minut, aż brzegi deseru będą ścięte, ale środek pozostanie płynny.

7. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut, aby lekko ostygł.

8. Delikatnie wyjmij desery z foremek i podawaj na talerzach, posypane cukrem pudrem.

9. Możesz podać fondanty samodzielnie lub z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego!

Podobne przepisy

mus deser
deser fit
deser z fig
deser melba
deser mascarpone