Przepis na deser z galaretką i owocami 📖
Składniki:- 1 opakowanie galaretki w dowolnym smaku
- 2 szklanki wody
- Świeże owoce (np. truskawki, maliny, kiwi)
- Dowolne słodkości (np. bita śmietana, bitej śmietany krem)
- Garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj wodę w rondelku.
2. Dodaj galaretkę do wrzącej wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia się całkowicie.
3. Odstaw galaretkę na kilka minut, aby nieco przestygła.
4. W międzyczasie umyj i pokrój owoce na małe kawałki.
5. Na dnie szklanek rozłóż kawałki owoców.
6. Delikatnie wlej lekko przestudzoną galaretkę nad owocami, tak aby owoce były równomiernie pokryte.
7. Przechowaj szklanki z galaretką w lodówce przez około 2-3 godziny, aż galaretka stężeje.
8. Przed podaniem udekoruj każdą szklankę śmietaną, kremem lub posiekanymi orzechami.
9. Możesz również dodać kilka kawałków owoców na wierzch dla lepszego efektu wizualnego.
10. Smacznego!