Przepis na dewolaje z serem i papryką 📖
Składniki:- 2 filety z kurczaka
- 100g sera żółtego, pokrojonego w plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
3. Dodaj na patelnię pokrojoną paprykę i smaż przez kolejne kilka minut, aż będzie miękka, ale wciąż chrupiąca.
4. Wyjmij paprykę i cebulę z patelni i odłóż na talerz.
5. Na tej samej patelni usmaż kurczaka z obu stron, aż będzie rumiany i dobrze przypieczony.
6. Po usmażeniu, wyłóż kurczaka na talerz i poukładaj na nim plasterki sera.
7. Na wierzch serka połóż smażoną wcześniej paprykę i cebulę.
8. Całość posyp sokiem z cytryny i przykryj pokrywką. Odstaw na kilka minut, aby ser delikatnie się roztopił.
9. Dewolaje z serem i papryką podawaj na gorąco, najlepiej z ulubionymi dodatkami, jak ryż czy sałatka.
Smacznego!