Przepis na dewolaje z pieczarkami i serem 📖

Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 200g pieczarek
- 100g sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka mąki pszenna
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie:
1. Filety kurczaka umyj, osusz i delikatnie roztrzep. Posól i popieprz z obu stron.
2. W dużym rondlu rozgrzej łyżkę masła. Smaż filety na złoty kolor z obu stron. Odłóż na talerz.
3. Na tej samej patelni dodaj drugą łyżkę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż, aż stanie się przezroczysta.
4. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż, aż pieczarki nieco zmiękną.
5. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj z pieczarkami, aby wszystko się połączyło.
6. Stopniowo dodawaj bulion i śmietanę, stale mieszając, aż sos zgęstnieje.
7. Wróć filety do rondla i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
8. Na wierzch połóż plasterki sera żółtego i przykryj rondel pokrywką, aby ser się rozpuścił.
9. Gotowe dewolaje podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Możesz je podać jako danie główne z ulubionymi dodatkami lub jako dodatek do ryżu lub ziemniaków.

Smacznego!

Podobne przepisy

dewolaje z serem i pieczarkami
dewolaje ze schabu z serem i pieczarkami
dewolaje z pieczarkami i ogórkiem
dewolaje z kurczaka z pieczarkami
dewolaje z pieczarkami i masłem