Przepis na dewolaje zapiekane w piekarniku 📖
Składniki:- 4 filety z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 250g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 200ml śmietanki 30% lub gęstej śmietany
- 100ml bulionu drobiowego
- 100g tartego żółtego sera
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
Instrukcje:
1. Filety z kurczaka oczyść z ewentualnych błonek i skórek, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Posól i popieprz z obu stron.
2. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj czosnek i cebulę, smaż przez około 2-3 minuty, aż cebula zmięknie i lekko zezłoci się.
3. Dodaj pokrojone pieczarki do rondla i smaż przez kolejne 5 minut, aż zmiękną i zaczną puszczać soki.
4. Wlej bulion i śmietankę do rondla, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dodatkowo dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Przygotuj naczynie żaroodporne i rozłóż filety z kurczaka na dnie. Zalej je przygotowanym sosem z pieczarkami.
6. Posyp całość startym żółtym serem.
7. Wstaw naczynie do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż ser się rozpuści i lekko się zrumieni.
8. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i posyp posiekaną natką pietruszki.
9. Dewolaje zapiekane są gotowe do podania. Można je podawać samodzielnie lub jako dodatek do ryżu, makaronu lub ziemniaków. Smacznego!