Przepis na ryby zapiekane w piekarniku 📖

Przepis na ryby zapiekane w piekarniku:

Składniki:
- 2 filety z dowolnej ryby (np. łosoś, dorsz)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- Sól i pieprz do smaku
- 1 pomidor, pokrojony w plastry
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 100 g startego sera żółtego

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2. W naczyniu żaroodpornym umieść filety rybne.
3. Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Polej tą marynatą filety rybne, pozostawiając nieco do przyprawienia warzyw.
4. Na filetach umieść pokrojone plastry pomidora i cebulę.
5. Posyp całość posiekaną kolendrą i startym serem żółtym.
6. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż ryba będzie miękka i ser będzie złocisty.
7. Podawaj rybę zapiekaną na gorąco, najlepiej z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.

Smacznego!

Podobne przepisy

filety z ryby w piekarniku
fileta z ryby w piekarniku
filet z ryby pieczony w piekarniku
spaghetti zapiekane w piekarniku
tortille zapiekane w piekarniku