Przepis na dobre makaroniki 📖

Przepis na makaroniki:

Składniki:
- 200g zmielonych migdałów
- 200g cukru pudru
- 120g białek z jajek (ok. 4-5 jajek)
- 50g drobnego cukru
- krople barwnika spożywczego (opcjonalnie)
- nadzienie - np. czekoladowa, malinowa lub waniliowa dżem

Przygotowanie:
1. Przed rozpoczęciem przygotowań upewnij się, że migdały są delikatnie zmielone. Możesz je także przesiać przez sitko, aby pozbyć się większych kawałków.
2. W średniej misce wymieszaj dokładnie cukier puder i zmielone migdały.
3. W innym naczyniu ubij białka za pomocą miksera na sztywną, puszystą pianę. Dodaj stopniowo drobny cukier, cały czas ubijając, aż uzyskasz jednolitą, delikatną masę bez grudek.
4. Jeśli chcesz nadać kolorystykę makaronikom, dodaj kilka kropel barwnika spożywczego do masy z białkami i delikatnie wymieszaj.
5. Teraz dodaj suchą mieszankę z migdałami i cukrem pudrem do masy z białkami. Możesz to zrobić w dwóch partiach, delikatnie mieszając składniki za pomocą łopatki lub łyżki drewnianej. Masa powinna mieć konsystencję gęstej, elastycznej masy. Uważaj, aby nie mieszać zbyt długo, aby nie utracić puszystości białek.
6. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (lub wystarczająco wzmocnionego worka foliowego) i na przygotowany blachę do pieczenia wyciskaj małe kółka o średnicy około 3-4 cm. Pamiętaj, aby zostawić wystarczająco dużo miejsca między kółkami, ponieważ podczas pieczenia rozrosną się nieco.
7. Pozostaw blachę z surowymi makaronikami na 15-20 minut, aby lekko skórka się utworzyła.
8. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 150°C.
9. Po upływie czasu piecz makaroniki przez około 12-15 minut, aż będą chrupiące na zewnątrz, ale wciąż delikatne w środku. Pamiętaj, że każdy piekarnik może się różnić, więc kontroluj proces pieczenia.
10. Po upieczeniu wyjmij blachę z makaronikami z piekarnika i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.
11. Gdy makaroniki już wystygną, delikatnie odrywaj je od blachy. Napełnij połowę makaroników ulubionym nadzieniem, nałoż odpowiednią ilość i przykryj drugim makaronikiem, aby powstały ładne pary.
12. Teraz połączone makaroniki dobrze smakują bezpośrednio po przygotowaniu, ale przechowywanie ich w lodówce przez kilka godzin pozwoli nadzieniu wniknąć w konsystencję makaronika, co sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze.

Teraz Twój pyszny deser w stylu francuskim, makaroniki, gotowe do podania! Smacznego!

Podobne przepisy

n makaroniki
makaroniki
oryginalne makaroniki
makaroniki lidlomix
krem makaroniki