Przepis na dobry rurki z kremem 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 400 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej

Przygotowanie:
1. W rondlu zagotuj wodę z solą i masłem.
2. Do gotującej się wody dodaj mąkę i cały czas mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita i elastyczna masa.
3. Zdejmij rondel z ognia i dodaj po jednym jajku, starannie mieszając, aby dobrze połączyć składniki. Powinno powstać gładkie ciasto.
4. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z wylotem w kształcie półkuli. Następnie na blaszkę do pieczenia wyłóż papier pergaminowy.
5. Nadziewając blaszkę wyciskaj ciasto w postaci małych rurek o długości około 8-10 cm.
6. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż rurki będą rumiane i dobrze napuszone.
7. Przygotuj krem: w misce ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i pastą waniliową na sztywną konsystencję.
8. Gdy rurki będą wystudzone, można je napełnić kremem. Można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego lub wąskiej dyszy.
9. Gotowe rurki z kremem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
10. Przechowuj w lodówce i serwuj schłodzone.

Smacznego!

Podobne przepisy

rurki z kremem fit
rurki z kremem bezglutenowe
ciasto z rurki z kremem
rurki drożdżowe z kremem
rurki z kremem z amoniakiem