Przepis na dobry sernik bez spodu 📖
Oto przepis na pyszny sernik bez spodu:Składniki:
- 500g serka homogenizowanego
- 200g twarogu
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok i skórka otartej z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200g kwaśnej śmietany
- świeże owoce do dekoracji (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. W większej misce wymieszaj serek homogenizowany, twaróg, cukier, jajka, mąkę pszeniczną oraz mąkę ziemniaczaną.
2. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
3. Następnie dodaj kwaśną śmietanę i ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
4. Przełóż masę serową do wysmarowanej masłem formy do ciasta (o średnicy około 24 cm), równomiernie ją rozprowadzając.
5. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50-60 minut, aż sernik nabierze złotego koloru na wierzchu.
6. Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przykryj go i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny lub najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził i stężał.
7. Przed podaniem możesz udekorować sernik świeżymi owocami, np. jagodami, truskawkami lub malinami.
Smacznego!