Przepis na dobry sernik na biszkopcie 📖
Oto przepis na pyszny sernik na biszkopcie:Składniki:
- 250g biszkoptów
- 150g masła
- 500g sera twarogowego
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki sok z cytryny
- Opcjonalnie: owoce do dekoracji (np. truskawki, borówki)
Instrukcje:
1. Rozdrabnij biszkopty i połącz je z roztopionym masłem. Przygotowaną masę wyłóż na spód formy do pieczenia, delikatnie wyrównaj i wstaw do lodówki.
2. W osobnej misce umieść ser twarogowy, cukier, cukier waniliowy, jajka, mąkę pszeniczną oraz skrobię ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej za pomocą miksera.
3. Dodaj śmietanę oraz sok z cytryny do masy serowej i ponownie wszystko dobrze wymieszaj.
4. Wyjmij formę z lodówki i wlej do niej przygotowaną masę serową. Jeśli chcesz, możesz na wierzchu ułożyć owoce do dekoracji.
5. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, aż sernik nabierze złotego koloru oraz wierzch będzie lekko zrumieniony.
6. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku, aby stopniowo ostudził się wraz z piekarnikiem. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź przed podaniem.
Gotowy sernik na biszkopcie można podać schłodzony z bitą śmietaną lub ulubionym sosem owocowym.
Smacznego!