Przepis na sernik na biszkopcie 📖

Składniki:
- 200 g biszkoptów
- 200 g sera twarogowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła (do wysmarowania formy)

Przygotowanie:
1. Formę do pieczenia (o średnicy około 22 cm) wysmarować masłem i wyłożyć biszkoptami na dnie.
2. Ser twarogowy przetrzeć przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
3. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno.
4. Do miski z serem dodać cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować.
5. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, aby składniki się połączyły.
6. Gotową masę serową wylać na biszkopty w formie.
7. Sernik piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut (do momentu gdy wierzch się zezłoci).
8. Po upieczeniu, sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
9. Podawać schłodzony, oprószony cukrem pudrem lub udekorowany owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka na biszkopcie
sernik na zimno na biszkopcie
dobry sernik na biszkopcie
jabłecznik na biszkopcie
szarlotkę na biszkopcie