Przepis na sernik na zimno na biszkopcie 📖
Oto przepis na pyszny sernik na zimno na biszkopcie:Składniki:
- 200 g biszkoptów
- 100 g masła
- 400 g sera białego, np. twarogu
- 200 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki gorącej wody
- sok z 1 cytryny
- owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny)
Instrukcje:
1. Masło rozpuść w garnku i ostudź je.
2. Biszkopty rozgnieć lub krótko zblenduj w celu uzyskania drobnych kawałków. Połącz biszkopty z rozpuszczonym masłem i dokładnie wymieszaj.
3. Spód naczynia do sernika (ok. 20 cm średnicy) wyłóż wcześniej przygotowanym biszkoptowym ciastem. Wyrównaj powierzchnię i postaw na bok, aby stężał.
4. W osobnej misce wymieszaj twaróg, cukier i sok z cytryny, aż masa będzie gładka.
5. W drugiej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
6. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
7. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do miski z masą serową i dokładnie wymieszaj.
8. Na koniec delikatnie wymieszaj masę serową z ubitą śmietanką kremówką.
9. Wlej uzyskaną masę na wystudzony biszkoptowy spód.
10. Wstaw naczynie do lodówki i pozostaw sernik na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby dobrze stężał.
11. Przed podaniem udekoruj serwowaną porcję sernika świeżymi owocami.
Smacznego!