Przepis na dobry szybki sernik z wiaderka 📖
Składniki:- 500 g wiaderka twarogu
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
1. Wymieszaj twaróg, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Dodaj kolejno jajka, cały czas energicznie mieszając.
3. Wlej śmietanę i ponownie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
5. Formę do pieczenia wyłóż tłuszczem i przetrzyj mąką.
6. Masę serową wlej do formy i wyrównaj powierzchnię.
7. Piecz sernik w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut, aż się zrumieni.
8. Gdy sernik jest już upieczony, wyłącz piekarnik i pozostaw go w środku, aż ostygnie.
9. Po ostudzeniu sernik włóż do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
10. Przed podaniem możesz udekorować sernik owocami, bitą śmietaną, lub posypać go cukrem pudrem.
11. Smacznego!