Przepis na sernik z wiaderka szybki 📖
Składniki:- 1 kg sera wiaderkowego (np. tłustego twarogu)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
- tarta skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
1. W misce rozcieramy ser wiaderkowy widelcem, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
2. Dodajemy jajka oraz cukier. Mieszamy wszystko dokładnie.
3. Dodajemy cukier wanilinowy, mąkę, skrobię ziemniaczaną i kwaśną śmietanę. Mieszamy do połączenia składników.
4. Następnie wlewamy stopione masło i dodajemy skórkę z cytryny. Całość mieszamy dokładnie.
5. Foremkę do sernika smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
6. Przekładamy masę serową do foremki.
7. Wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsiusza.
8. Pieczemy sernik przez około 60-70 minut, aż będzie złocisty na wierzchu.
9. Po upieczeniu, wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
10. Podajemy schłodzony sernik, najlepiej po przestudzeniu w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!