Przepis na domowe carbonara 📖
Oto prosty przepis na domowe spaghetti carbonara:Składniki:
- 250 g spaghetti
- 150 g pancetty lub boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 jajka
- 50 g parmezanu, startego
- Sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcje:
1. Gotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odstaw na bok.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj pancettę lub boczek. Smaż, aż będą rumiane i chrupiące. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
3. W misce rozbij jajka, dodaj starty parmezan i delikatnie wymieszaj. Pieprz do smaku.
4. Odcedź spaghetti, ale zachowaj niewielką ilość wody z gotowania. Dodaj makaron do patelni z boczkiem i czosnkiem, wymieszaj.
5. Zmniejsz ogień i dodaj mieszankę jajeczną do patelni z makaronem. Mieszaj szybko, aby jaja się ścięły, ale nie zbyt długo, aby uniknąć utworzenia omletu. Dodaj dodatkową wodę z gotowania, jeśli sos jest zbyt gęsty.
6. Dopraw solą i pieprzem według preferencji. Mieszaj przez kolejną minutę, aż sos będzie równomiernie rozprowadzony.
7. Przełóż na talerze i posyp dodatkową ilością startego parmezanu na wierzchu.
8. Spaghetti carbonara jest gotowe do podania. Smacznego!