Przepis na domowy zakwas do chleba 📖

Oto przepis na domowy zakwas do chleba:

Składniki:
- 200 g mąki razowej
- 200 ml letniej przegotowanej wody

Instrukcje:
1. W misce połącz mąkę razową z letnią przegotowaną wodą. Mieszaj energicznie, aż składniki się połączą i powstanie gęsta masa.
2. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej. Upewnij się, że miejsce, w którym zostawiasz zakwas, jest ciche i nie jest narażone na zmiany temperatury.
3. Codziennie, przez kolejne 3-5 dni, mieszaj zakwas 2-3 razy dziennie, aby dostarczyć mu tlenu i stymulować fermentację.
4. Po upływie 3-5 dni zakwas powinien wytworzyć bąbelki i mieć kwaśny zapach. To oznacza, że jest gotowy do użycia.
5. Przed użyciem zakwasu do pieczenia chleba, zakwasz go. Aby to zrobić, do zakwasu dodaj 100 g mąki i 100 ml letniej wody, wymieszaj dobrze i pozostaw na kolejne 6-8 godzin. Zakwas będzie gotowy do użycia, gdy podwoi swoją objętość i będzie miała przyjemny, kwaśny zapach.
6. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez około tydzień. Pamiętaj jednak, że im dłużej go przechowujesz, tym bardziej kwaśny będzie smak twojego chleba.

Gotowy zakwas można teraz użyć do wypieku chleba. Przygotuj swoje ulubione składniki i ciesz się domowym, aromatycznym chlebem z własnoręcznie wykonanego zakwasu. Smacznego!

Podobne przepisy

żurek domowy zakwas
domowy wypiek chleba na zakwasie
chleb domowy pieczony w maszynie do chleba
zakwas na żurek
zakwas na żur śląski