Przepis na zakwas na żur śląski 📖
Przepis na zakwas na żur śląski:Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej razowej
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 kromki chleba żytniego
- 1 cebula
Instrukcje:
1. W dużym słoju, najlepiej ceramicznym, wymieszaj mąkę żytnią z wodą. Dodaj cukier i sól, dokładnie wymieszaj.
2. Przykryj słoik ściereczką lub gazą, ale nie hermetycznie. Pozostaw na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
3. W tym czasie codziennie rano i wieczorem wymieszaj zakwas drewnianą łyżką.
4. Kiedy zakwas lekko kwasnieje i zaczyna wydzielać lekki zapach, jest gotowy do użycia. Powinien mieć kolor pomarańczowy.
5. Chleb żytni podpiecz w piekarniku lub tosterze, a następnie posiekaj na małe kawałki.
6. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
7. Do słoika z zakwasem dodaj pokrojony chleb i cebulę.
8. Dobrze wymieszaj i ponownie przykryj słoik ściereczką.
9. Odstaw na kolejne 2-3 dni, codziennie mieszając drewnianą łyżką.
10. Gdy zakwas nabierze intensywnego kwaśnego smaku i aromatu, jest gotowy do użycia.
Twój zakwas na żur śląski jest gotowy! Możesz go używać do przygotowania tradycyjnych słąskich potraw, takich jak żurki czy innych dań na bazie żuru. Smacznego!