Przepis na dorsza dla niemowlaka 📖
Przepis na dorsza dla niemowlaka:Składniki:
- filet z dorsza (świeży lub rozmrożony)
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- sok z cytryny
- szczypta soli
Instrukcje:
1. Dokładnie sprawdź, czy filet z dorsza nie posiada żadnych ości. Jeśli tak, starannie je usuń.
2. Skrop filet sokiem z cytryny. Pozostaw filet na kilka minut, aby składniki dobrze się połączyły.
3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek na średnim ogniu.
4. Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, delikatnie połóż filet z dorsza na patelni, skórą do dołu.
5. Smaż filet przez około 3-4 minut, aż skóra stanie się chrupiąca i złota. Obróć filet na drugą stronę i smaż kolejne 3-4 minuty, aż miąższ stanie się biały i miękki.
6. Na koniec posól dorsza delikatnie szczyptą soli, jeśli uważasz, że jest to odpowiednie dla niemowlaka.
7. Wyjmij dorsza z patelni i ostudź go przez chwilę przed podaniem.
8. Pokrój dorsza na mniejsze kawałki, aby ułatwić niemowlakowi jedzenie.
9. Gotowe! Dorsz jest teraz gotowy do podania niemowlakowi. Upewnij się, że kawałki są odpowiednio zmiażdżone i pozbawione jakichkolwiek ości, aby zapewnić bezpieczeństwo podczas jedzenia.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uwaga: Zawsze skonsultuj się z pediatrą przed dodaniem nowych pokarmów do diety niemowlaka i pamiętaj, że każde dziecko może mieć indywidualne preferencje pokarmowe i alergie.