Przepis na dorsza w mleku kokosowym 📖
Składniki:- 4 filety dorsza
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z limonki (opcjonalnie)
- Posiekana świeża kolendra (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim ogniu.
2. Dodaj cebulę i czosnek, smaż około 2-3 minuty aż zmiękną.
3. W małej misce wymieszaj curry, kurkumę i paprykę. Dodaj do patelni i smaż przez kolejne 1-2 minuty, mieszając cały czas.
4. Następnie, wlej mleko kokosowe do patelni i dokładnie wymieszaj z przyprawami. Doprowadź do wrzenia.
5. Na patelnię połącz filety z dorsza. Podważ je delikatnie łyżką, aby się zanurzyły w sosie. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut, aż mięso będzie delikatnie miałkie.
6. Gdy dorsz jest gotowy, dopraw go solą i pieprzem według smaku. Możesz również dodać sok z limonki dla dodatkowej świeżości.
7. Przełóż dorsza w mleku kokosowym na talerz i posyp posiekaną kolendrą.
8. Podawaj gorące danie z ryżem, na przykład basmati.
Smacznego!