Przepis na polędwiczki wieprzowe w mleku kokosowym 📖

Składniki:
- 600 g polędwiczek wieprzowych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki wieprzowe dokładnie oczyść i pokrój na równą wielkość.
2. Cebule i czosnek obierz, a imbir drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę, czosnek oraz imbir przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.
4. Dodaj polędwiczki wieprzowe i smaż na wysokim ogniu przez kilka minut, aż będą lekko zrumienione z każdej strony.
5. W osobnym garnku podgrzej mleko kokosowe, sos sojowy, curry, ostrą paprykę oraz mieloną kolendrę. Nie gotuj, tylko podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż składniki się połączą.
6. Wlej przygotowany wcześniej sos do patelni z mięsem. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
7. Obniż ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż polędwiczki będą soczyste i miękkie.
8. Sprawdź, czy mięso jest dokładnie ugotowane i w razie potrzeby gotuj dłużej.
9. Podawaj polędwiczki wieprzowe w mleku kokosowym na talerzach, polewając sosem z patelni. Danie doskonale komponuje się np. z ryżem lub sałatką.

Smacznego!

Podobne przepisy

dorsza w mleku kokosowym
owsianka na mleku kokosowym
quinoa na mleku kokosowym
fit polędwiczki wieprzowe
polędwiczki wieprzowe