Przepis na ewa gotuje rybe 📖
Przepis na rybę z programu "Ewa Gotuje":Składniki:
- 4 filety ryby (np. dorsz, łosoś)
- 2 łyżki oliwy
- Sok z jednej cytryny
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Filety ryby dokładnie oczyścić i osuszyć.
2. Skropić je sokiem z cytryny i odczekać kilka minut.
3. W małej misce wymieszać oliwę z czosnkiem i koperkiem.
4. Przygotować naczynie żaroodporne i wyłożyć je folią aluminiową.
5. Na folii umieścić filety ryby, a następnie skropić je przygotowaną mieszanką oliwy, czosnku i koperku.
6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
7. Zawinąć folię aluminiową na kształt półkoperty, tak aby dobrze szczelnie zamknąć rybę.
8. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15-20 minut w temperaturze 180 °C.
9. Po upływie tego czasu wyjąć rybę z piekarnika i ostrożnie otworzyć folię.
10. Podawać rybę na talerzach, polewając je delikatnie sosem z wykonanego w piekarniku.
11. Można podać jako dodatek pieczywo, sałatkę lub ulubione warzywa.
Smacznego!