Przepis na farsz do dewolaja 📖
Przepis na farsz do dewolaja:Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wołowe, wieprzowe, drobiowe)
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Rozgrzej masło i oliwę na patelni, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażaj na średnim ogniu, aż cebula stanie się miękka i lekko złota.
2. Przenieś podsmażoną cebulę i czosnek do dużej miski, a następnie dodaj mięso mielone, jajko, bułkę tartą, śmietanę, tymianek, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
3. Formuj niewielkie kulki z farszu i układaj je na płaskim talerzu.
4. Rozgrzej niewielką ilość oleju na dużej patelni. Wrzuć klopsy i smaż z każdej strony na złoty kolor przez około 8-10 minut.
5. Gdy klopsy są gotowe, możesz podać je jako samodzielne danie lub dodać do sosu pomidorowego lub śmietanowego.
6. Smacznego!