Przepis na farsz pierogów 📖
Przepis na farsz pierogów:Składniki:
- 300g mielonego mięsa (np. wieprzowego)
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej lub tartej bułki
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez kilka minut, aż stanie się miękka i lekko złocista.
2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mielone mięso. Smaż, mieszając, aż mięso będzie dobrze przypieczone i nie będzie już różowe.
3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj jajko oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
4. Dopraw farsz solą i pieprzem według własnego gustu. Możesz też dodać inne przyprawy, jeśli lubisz bardziej aromatyczne smaki.
5. Pozostaw farsz do ostygnięcia przed rozpoczęciem nadziewania pierogów.
Nadziewanie pierogów farszem:
1. Przygotuj ciasto na pierogi (możesz skorzystać ze swojego ulubionego przepisu).
2. Wykorzystując wałek do ciasta, rozwałkuj ciasto na cienkie placuszki.
3. Za pomocą szklanki lub foremki do pierogów, wycinaj okręgi z rozwałkowanego ciasta.
4. Umieść niewielką ilość farszu (około jednej łyżeczki) na środku każdego okręgu ciasta.
5. Złącz boki pieroga, formując półksiężycowe kształty. Dokładnie uszczelnij brzegi ciasta, dociskając krawędzie widelcem.
6. Gotowe pierogi gotuj w dużej ilości osolonej wrzącej wody przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Wyjmij pierogi z wody i odcedź.
Gotowe pierogi możesz podawać na sucho lub polane masłem i posypane skwarkami cebulowymi. Smacznego!