Przepis na faszerowany makaron 📖

Składniki:
- 20 dużych uszek do pierogów
- 500 g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub wołowego)
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- kilka łyżek masła do smażenia
- sos pomidorowy do podania (opcjonalnie)
- starty ser do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor.
2. W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylię i rozmaryn.
3. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj.
4. Uszka rozłóż na czystej powierzchni, nałóż na każdy uszek łyżeczkę farszu.
5. Zlepij krawędzie uszek i uformuj małe pierożki.
6. W dużej gotującej się osolonej wodzie, gotuj uszka przez około 10 minut, aż będą miękkie.
7. Odcedź gotowe uszka, a następnie podsmaż je na patelni na maśle, aby były lekko rumiane.
8. Podawaj uszka na talerzach, możesz polać je sosem pomidorowym i posypać startym serem.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron faszerowany i zapiekany
makaron faszerowany szpinakiem
kurczaka faszerowany warzywami
chleb faszerowany serem
kurczaka faszerowany ryżem