Przepis na makaron faszerowany i zapiekany 📖
Oto prosty przepis na makaron faszerowany i zapiekany:Składniki:
- 250g makaronu (np. rurki, muszle lub cannelloni)
- 500g mięsa mielonego (np. wołowe, wieprzowe lub mieszane)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400g krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 100g startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku gotuj makaron według zaleceń na opakowaniu. Odcedź wodę i odstaw na bok.
2. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się one miękkie i lekko złote.
3. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie dobrze przypieczone i nie będzie już różowego koloru.
4. Dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano, sól i pieprz. Mieszaj wszystko razem i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje.
5. Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem, dodaj połowę startego sera i dobrze wymieszaj.
6. Napełnij farszem gotowy makaron, układając go w żaroodpornym naczyniu.
7. Posyp resztą startego sera na wierzchu makaronu.
8. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 20-25 minut, aż ser będzie dobrze roztopiony i lekko zrumieniony.
9. Podawaj ciepłe i smacznego!
Ten przepis można modyfikować dodając różne warzywa, takie jak cukinia, papryka czy szpinak do farszu. Można również zamiast mięsa mielonego użyć sera ricotta czy gorgonzoli dla wersji wegetariańskiej. Smacznego!