Przepis na faworki puszyste 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki smalcu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i sól. Wymieszaj suchą mieszankę.
2. W garnku rozpuść smalec, a następnie dodaj go do mąki. Wszystko razem wymieszaj.
3. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
4. Do suchej mieszanki dodaj żółtka i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na cienką warstwę.
6. Następnie pokrój je na paski o szerokości około 1 cm.
7. W każdy pasek zrób dwa nacięcia na końcach, a następnie przekręć jedną końcówkę przez powstałe otwory.
8. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć faworki i smaż z obu stron na złoty kolor.
9. Gdy faworki będą gotowe, wyłóż je na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
10. Na koniec posyp faworki obficie cukrem pudrem.

Faworki puszyste są gotowe! Smacznego!

Podobne przepisy

miękkie i puszyste faworki
puszyste racuszki
puszyste pancake i
puszyste mielone
babeczki puszyste