Przepis na faworki pytanie na śniadanie 📖
Faworki to pyszne i chrupiące ciastka, idealne na słodkie śniadanie. Oto prosty przepis na tradycyjne faworki:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
2. Oddziel białka od żółtek jajek. Białka odłóż na bok.
3. Do miski z suchymi składnikami dodaj żółtka, roztopione masło oraz mleko. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż uzyskasz jednolite ciasto.
4. Na stolnicy lub obsypanej mąką powierzchni zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, a następnie pokrój je na paski o szerokości około 2-3 cm.
6. Wlej olej do głębokiego garnka lub rondla i rozgrzej go.
7. Białka jajek ubij na sztywną pianę za pomocą miksera.
8. Zanurz paski ciasta w ubitych białkach, a następnie wrzuć je do gorącego oleju i smaż na złoty kolor z obu stron.
9. Odłóż usmażone faworki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
10. Posyp faworki obficie cukrem pudrem.
11. Faworki są gotowe do podania! Możesz je serwować na śniadanie z ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, czekolada lub bita śmietana.
Smacznego!