Przepis na faworki roze 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli.
2. W osobnym naczyniu roztrzep jajka.
3. Do miski z mąką dodaj jajka oraz olej roślinny. Zacznij mieszanie składników za pomocą drewnianej łyżki, później przekładaj ciasto na blat i wyrabiaj rękoma, aż uzyskasz elastyczną i jednolitą masę.
4. Ciasto podziel na mniejsze części i rozwałkuj na cienkie płaty. Możesz użyć wałka do ciasta lub maszyny do makaronu.
5. Następnie przecinaj płaty ciasta nożem na paski o szerokości około 2 cm.
6. Podrzucaj paski ciasta na palce, nadając im charakterystyczny kształt rożków. Możesz nawinąć je na specjalne metalowe foremki, by utrzymały swoją formę podczas smażenia.
7. W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury około 170-180°C.
8. Wrzucaj po kilka faworków do gorącego oleju i smaż, aż staną się złote i chrupiące. Możliwe, że będziesz musiał/a smażyć je partiami.
9. Gotowe faworki wyjmij z oleju, osącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Posyp faworki obficie cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe. Smacznego!