Przepis na roze karnawalowe 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj jajka, mleko i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło i zgęstniało.
4. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim ogniu.
5. Zanurz foremkę w cieście, a następnie delikatnie wstaw do rozgrzanego oleju. Możesz również formować kuleczki rękoma.
6. Smaż roże na złoty kolor z obu stron, około 2-3 minuty na każdą stronę.
7. Wyjmij roże z oleju i odłóż na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu zostawił.
8. Powtarzaj kroki 5-7, aż zużyjesz całe ciasto.
9. Posyp roże obficie cukrem pudrem i podawaj na ciepło.
Smacznego!