Przepis na www.faworki 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki smalcu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą.
2. Do miski dodaj jajka i rozpuszczony smalec. Całość dobrze zagnieć, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Ciasto owin folią spożywczą i odstaw na około 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.
4. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na kilka porcji. Następnie rozwałkuj każdą porcję na cienką warstwę, najlepiej na grubość około 2 mm.
5. Przekrój ciasto na prostokąty o długości około 5-7 cm i na środku wykonaj małe nacięcie.
6. W dużym garnku rozgrzej olej do smażenia. Wrzucaj kilka faworków na raz i smaż je na złoty kolor z obu stron. Zwracaj uwagę, aby się nie przypiekły.
7. Po usmażeniu faworki wyjmij z oleju i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Wystudzone faworki posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!