Przepis na faworki tradycyjne 📖
Faworki są tradycyjnym daniem, które smakuje wspaniale, zwłaszcza podczas karnawału. Aby je przygotować, będziesz potrzebować:- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
1. W misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się gęsta i puszysta.
2. Dodaj olej i mleko, i wymieszaj wszystko razem.
3. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski z masą jajeczną.
4. Wyrośnij ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodaj trochę więcej mleka. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj mąki.
5. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę na oprószonej mąką powierzchni.
6. Pokrój ciasto w paski o szerokości około 2-3 cm i długości 8-10 cm.
7. Na każdym pasku zrób nacięcia z jednego końca do drugiego, pozostawiając około 1 cm niewyciętego miejsca na końcu.
8. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia w dużym garnku lub woku.
9. Smaż faworki na złoty kolor po kilka na raz. Obracaj je, aby równomiernie się zrumieniły. Możesz użyć widelca lub cienkiego patyczka do ich odwracania.
10. Gdy faworki są gotowe, wyjmij je z oleju i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
11. Ostudzone faworki posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!