Przepis na faworki z ciasta francuskiego 📖
Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na paski o szerokości około 2 cm.
2. Składaj każdy pasek ciasta na pół, a następnie zawijaj go delikatnie w spiralę.
3. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej do temperatury około 180-190°C.
4. Wrzucaj po kilka faworków na raz do gorącego oleju i smaż, aż staną się złociste z obu stron.
5. Wyjmij smażone faworki z oleju i odłóż na ręcznik papierowy, aby ociekły ze zbędnego tłuszczu.
6. Gdy faworki trochę przestygną, posyp je obficie cukrem pudrem.
Faworki możesz podawać od razu po usmażeniu, są one pyszne jako słodka przekąska. Smacznego!