Przepis na slimaczki z ciasta francuskiego 📖
Przepis na slimaczki z ciasta francuskiego:Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g sera żółtego, startego
- 100 g szynki, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- Sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj blachę do pieczenia.
2. Rozwiń ciasto francuskie na stolnicy, a następnie posmaruj je majonezem i musztardą.
3. Posyp serem żółtym i szynką, a następnie lekko posól i popieprz.
4. Zwijaj ciasto od krótszej strony, tworząc zwartą rolkę.
5. Pokrój ciasto na kawałki o grubości około 2 cm.
6. Ułóż slimaczki na blasze, posmarowane jajkiem i posypane resztą sera.
7. Piecz w piekarniku przez około 20 minut lub do momentu, gdy ciasto jest złociste i chrupkie.
8. Podawaj na ciepło.
Smacznego!