Przepis na kapuśniaki z ciasta francuskiego 📖
Przygotowanie kapuśniaków z ciasta francuskiego jest łatwe i smaczne. Oto prosty przepis:Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 2-3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 litr bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Wyjmij ciasto francuskie z opakowania i rozwiń na blasze do pieczenia.
3. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 minut lub aż zacznie nabierać złotego koloru. Odłóż je na bok.
4. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją na złoty kolor.
5. Dodaj kapustę kiszoną do garnka i dusz, aż stanie się miękka.
6. Pokrój ziemniaki i marchewki w kostkę i dodaj je do garnka z kapustą.
7. Zalej wszystko bulionem warzywnym.
8. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz.
9. Gotuj kapsuńiaki na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
10. Po tym czasie wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.
11. Podziel ciasto francuskie na porcje i włóż je do miski.
12. Zalej gorącym kapuśniakiem.
13. Możesz posypać gotowy kapuśniak świeżą natką pietruszki lub dodatkowo doprawić według uznania.
Smacznego!