Przepis na faworki z kefirem 📖
Przepis na faworki z kefirem:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/4 szklanki kefiru
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj jajka i kefir, i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i zagniataj je przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
4. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (ok. 2-3 mm).
5. Pokrój ciasto na równomierne paski o szerokości ok. 2-3 cm.
6. Skręć każdy pasek ciasta w formę pętelki, składając jedno z końców przez środek i przeciągając drugi koniec przez powstałą dziurkę.
7. Na dużym, głębokim rondlu rozgrzej olej do temperatury ok. 180°C.
8. Smaż faworki na złoty kolor z obu stron, układając je na sporządzonej wcześniej patelni.
9. Po usmażeniu, przełóż faworki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
10. Gdy faworki ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem.
11. Faworki z kefirem gotowe do podania! Smacznego!