Przepis na filet z kurczaka po francusku 📖
Przepis na filet z kurczaka po francusku:Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki bulionu kurczakowego
- 1 łyżeczka suszonej rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Instrukcje:
1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i roztop masło.
2. Wsyp cebulę i czosnek do patelni i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj filety z kurczaka na patelnię i obsmaż z obu stron, aż będą złociste.
4. Zmniejsz ogień i wlej wino do patelni. Gotuj przez minutę, aby alkohol się ulotnił.
5. Dodaj bulion kurczakowy, rozmaryn i tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż kurczak będzie miękki i dobrze przegotowany.
7. Podawaj filety na talerzach, polewając je sosem z patelni. Posyp natką pietruszki.
Smacznego!