Przepis na filet z kurczaka po grecku 📖
Składniki:- 4 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka (czerwona lub żółta)
- 1 cukinia
- 10 czarnych oliwek (bez pestek)
- 200 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu, a następnie umyj i osusz.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Paprykę i cukinię pokrój w kostkę, a oliwki przekrój na pół.
3. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę.
4. Wrzuć filety z kurczaka i podsmaż z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Przełóż na talerz i odstaw na bok.
5. W tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
6. Dodaj pokrojone warzywa (paprykę i cukinię) i dusz przez kilka minut, aż zmiękną.
7. Wlej bulion drobiowy do warzyw, dodaj oliwki, oregano, sól i pieprz. Gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu.
8. Wrzuć podsmażone wcześniej filety z kurczaka do sosu warzywnego i gotuj wszystko razem przez około 5-8 minut.
9. Sprawdź, czy mięso jest odpowiednio ugotowane, a następnie podawaj na talerzu, polewając sosem z warzywami.
Smacznego!