Przepis na filet z kurczaka z boczniakami 📖

Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 200g boczniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)

Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka oczyść i umyj, a następnie osusz.
2. Boczniaki oczyść i pokrój na plasterki.
3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
4. Wrzuć na patelnię pokrojone boczniaki i smaż je przez 5-7 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę.
5. Przesuń boczniaki na bok patelni i na wolnej powierzchni umieść filety z kurczaka. Smaż je z obu stron na średnim ogniu przez około 8-10 minut, aż będą dobrze przyrumienione i w środku dobrze upieczone.
6. Podczas smażenia posyp filety solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
7. Po usmażeniu filetów z kurczaka, wyjmij je z patelni i odstaw na chwilę, aby się delikatnie przestygły.
8. Podawaj filety z kurczaka z boczniakami na talerzu, dekorując je świeżymi ziołami, np. posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

filet z kurczaka
filet z kurczaka w piekarniku
filet z kurczaka z pieczarkami
filet z kurczaka ze szpinakiem
filet z kurczaka w sosie