Przepis na filet z kurczaka ze szpinakiem 📖
Składniki:- 2 filety z kurczaka
- 200g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka umyj, osusz i dokładnie oczyść z błon i tłuszczu. Następnie lekko rozbij każdy z nich tłuczkiem do mięsa.
2. Szpinak dokładnie umyj, oczyść z niepotrzebnych łodyg i posiekaj.
3. Na patelni rozpuść masło razem z oliwą. Dodaj posiekany czosnek i cebulę, które pokrój w drobną kostkę. Smaż je na złoty kolor, mieszając cały czas.
4. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj szpinak. Smaż kilka minut, aż szpinak zmięknie i odparuje nadmiar wody.
5. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Wlej sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
6. Filety z kurczaka rozłóż na desce, a na każdym z nich połóż przygotowany szpinak. Zwiń filety, owijając wokół szpinaku i zabezpiecz je wykałaczkami.
7. Patelnię z pozostałościami tłuszczu, na której smażyłeś cebulę i szpinak, rozgrzej i obtocz w niej zawinięte filety z kurczaka. Smaż je z obu stron na złoty kolor przez około 8-10 minut.
8. Po upieczeniu filety z kurczaka ze szpinakiem przełóż na talerz i podawaj na ciepło. Możesz je podać samodzielnie lub jako dodatek do ulubionych sałatek lub pieczonych ziemniaków.
9. Smacznego!