Przepis na frytki z frytkownicy beztłuszczowej 📖
Przepis na frytki z frytkownicy beztłuszczowej:Składniki:
- Ziemniaki (ilość według preferencji)
- Sól (do smaku)
- Olej (opcjonalnie, do smarowania frytkownicy)
Instrukcje:
1. Starannie umyj ziemniaki, usuwając wszelkie zanieczyszczenia. Nie obieraj ich.
2. Pokrój ziemniaki na równomierne paski o grubości około 1 cm.
3. Jeśli frytkownica beztłuszczowa posiada opcję smarowania, posmaruj jej powierzchnię odrobiną oleju.
4. Umieść paski ziemniaków w frytkownicy, upewniając się, że nie są one zbyt ciasno poukładane.
5. Włącz frytkownicę i ustaw temperaturę według zaleceń producenta. Zazwyczaj będzie to około 180°C.
6. W zależności od mocy frytkownicy, czas smażenia może się różnić. Ogólnie rzecz biorąc, frytki powinny smażyć się przez około 15-20 minut, aż staną się chrupiące i złocisto-brązowe.
7. Około 5 minut przed końcem smażenia, można obsypać frytki solą według własnego smaku.
8. Po upływie odpowiedniego czasu smażenia, wyjmij frytki z frytkownicy, korzystając z odpowiednich narzędzi, aby nie poparzyć się.
9. Przełóż frytki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Gotowe frytki można podać od razu, najlepiej w towarzystwie ulubionego sosu lub dipu.
Smacznego!